Середа, 24.04.2024, 05:56
Дизайн ZeroParking
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
УКРАЇНСЬКА СУБОТНЯ ШКОЛА ім. Святого Миколая » Українська традиція » Сучасний вишиваний одяг » Жіноча вишиваночка: крій, пошиття (Обговорення пошиву та поради)
Жіноча вишиваночка: крій, пошиття
AdminДата: Неділя, 10.08.2014, 23:00 | Повідомлення # 1
Генерал-майор
Група: Администраторы
Повідомлень: 274
Нагороди: 0
Репутація: 0
Статус: Offline
Поради від Мелени

Дивно, що ніхто ще не зголосився провести вам екскурсію по вишиванці smile

1. Оберіть крій: довжину, крій рукава, бажано: знайдіть десь аналог вишиванки чи викройку навіть з радянських журналів. На прикрий кінець знайдіть викройку звичайної жіночої блузки (щоб вам було легше - без витачок нагрудних).

2. Оберіть тканину. Якщо ви початківець у вишиванні, то найлегшою буде так звана *вишиванка*: тканина з яскравим діленням на вертикальні і грозонтальні волокна, так сказати, сітка. Приклад: як вишивають картини, тільки тонка. Справжні вишиванки на таких не роблять, але якщо це вперше для вас - то так було б краще.

3. Розкроїть сорочку. Залиште не менше 2 см припусків на шви. Одразу після крою - обметайте їх вручну чи на обметувальній машині типу оверлок, щоб не осипались.

4. Підготуйте на кожну деталь крою - узор вишивки. Наметувальними стібками контрастної нитки вкажіть середини кожної деталі крою: середину переду, середину рукавів.

5. Прорахуйте візерунок на деталі крою. Тільки після цього починайте вишивати. Пам"ятайте про те, що частина деталі крою піде в шов при збиранні виробу, зовсім небажано, щоб в шов потрапила вишивка :).

6. Почніть вишивання. Якщо ви початківець - краще починати з рукавів smile Це все ж таки не грудина, якщо буде помилка, то вам самій вона потім не мулятиме очі. Просто порада: вишивайте обидві парні деталі майже одночасно: спершу 1 рукав чорною ниткою, потім 2-й рукав чорною, потім 1-й червоною, за ним 2-й червоною. Це вбереже вас від збою рисунку. Кольори ниток тут - просто для прикладу.
Пам"ятайте, що цей вишиваний виріб ви носитимете активно, пратимете, прасуватимите. Тому закріплення ниток робіть особливо ретельно: пропускайте їх по лиці попід нижніми стібками хрестиком, наприклад: закінчили нитку, пройдіть нею під стібками назад вертикально, потім зробіть букву Г і пройдіть вперед, але вже під сусідніми хрестиками, хзаблукайте нитку, щоб вона випадково не вилізла при пранні.
 
AdminДата: Неділя, 10.08.2014, 23:01 | Повідомлення # 2
Генерал-майор
Група: Администраторы
Повідомлень: 274
Нагороди: 0
Репутація: 0
Статус: Offline
7. Збирання виробу. Якщо ви ретельно мили руки перед вишиванням, то краще не прати окремі деталі, щоб не деформувати їх окремо одна від одної.

Найстрашніше: оформлення вирізу горловини. Вам пощастить, якщо у вас горловина буде збиратись на еластичну нитку чи на тасьму. тут все просто: підклали двічи чи вставили обтачку і все smile Або можна обв"язати край горловини гачком і в утворені дірочки вставити тасьму, щоб зіьрати горловину по вашому розміру. Якщо ж потрібно розріз зроьити, як в більшості чоловічих сорочок, то раджу вам потренуватись на тестовому зразку. Я, в принципі, можу описати процес, бо за фахом я кравчиня з дипломом, але це багато клацати ))))
Далі. Зметайте деталі сорочки наметувальними стібками в такій послідовності:
а) якщо сорочка з рукавом типу *реглан*:
зметайте передні пройми рукавів до переду сорочки. Потім зметайте пройми спинки зі спинкою сорочки. Потім одним швом зметайте внутрішній зріз рукавів: від манжетів до низу сорочки (вийде, що ви спершу складаєте бокові сторони одного рукава, зметуєте, доходите до точки пройми - під руками - і переходите одним швом зметувати перед і спинку сорочки).
б) якщо рукав простий вшивний:
Зметуєте рукав. Зметуєте бокові сторони переду і спинки, затим - плечові зрізи переду і спинки. Вийдуть у вас три деталі: жилеткоподібна основа сорочки і 2 рукави з закритими швами. Потім вставляєте рукави в сорочку, щоб зійшлись центр рукава і плечовий шов -- і вметуєте. Зауваження: якщо якась трапиться неполадка з проймами рукавів: на окаті рукава (там де плече) рукав бажано трошки припосадити , а у проймах під руками - рукав можна розтягувати. Так він навіть краще лежатиме smile

8. Приміряйте виріб. На цьому етапі ви можете вносити корективи в виріб, нажаль, вже не в крій. Про крій дивіться пункт 1 :).

9 . Якщо все добре, зшийте шви по зметувальним стібкам. Машиною або вручну. Вручну, звісно, важче : )))

10. Обов"язково припрасовуйте кожний зроблений машиною шов, так виріб краще лежатиме, а нитки не збиратимуть шов у гармошку.

11. Підклад низу. Якщо у вас по низу сорочки є вишивка, то ви мали залишити багато місця на підкладку: висота вишивки в сантиметрах плюс Х (зазвичай 1 - 3 ) см на поділ плюс не менше 2 см на підгин.
Якщо вишивки нема, то можна: а) підігнути машинкою, двічи, б) підігнути простою мережкою вручну.

12. Виперіть виріб в лагідному порошку. Бажано взагалі в дитячому чи милом smile

13. Добре через проутюжувальну тканину (я користую марлю в 2 складання) пропрасуйте виріб З ВИВОРОТНЬОЇ сторони. Мені було прикро спостерігати, як працівники краминиці *Світлиця*, що при музеї Гончара, праскою З ЛИЦЯ (!!!) прасували вишиванки без проутюжувальної тканини. Результат: всі вироби там лосняться, тобто блищать, бо верхній шар нитки спалений. Не дорпускайте цього.
 
УКРАЇНСЬКА СУБОТНЯ ШКОЛА ім. Святого Миколая » Українська традиція » Сучасний вишиваний одяг » Жіноча вишиваночка: крій, пошиття (Обговорення пошиву та поради)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


Copyright MyCorp © 2024
Зробити безкоштовний сайт з uCoz * Дизайн ZeroParking